Des de l’estiu del 2001 un grup de persones, sensibilitzades per les conseqüències en la salut de la catàstrofe natural i humana de Txernòbil, vàrem decidir iniciar acolliments de nens i nenes bielorussos amb la finalitat d’aconseguir la millora de la seva salut.

L’Associació de Collbató per la Solidaritat està reconeguda per la Generalitat de Catalunya com una associació sense ànim de lucre amb número de registre 26432 i com Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) amb el número de registre 583.

L’Entitat forma part de la federació internacional “International Chernobyl Network (I.C.N.)” i de la federació estatal espanyola “Federación Nacional de Acción Social con la Infancia Bielorrusa (FEDASIB)”.

Hem rebut al llarg del darrers anys els següents reconeixements:

  • A partir de la nominació presentada per l’Ajuntament de Collbató, l’Associació va rebre el Premi Joan N. García Nieto de Reconeixement Cívic 2005, a on va haver de competir amb altres quinze propostes. La comissió seleccionadora i el jurat van valorar molt positivament la tasca solidària que des de l’any 2001 portem a terme acollint nens i nenes de Bielorússia (Belarús) afectats per l’accident nuclear de Txernòbil.
  • Novembre del 2011: Reconeixement del Govern  Bielorús pel desè aniversari de la nostra Entitat. Ens va fer entrega del diploma el Honorable Consul Honorífic de Bielorrússia a Espanya.
  • Setembre 2015: Diploma d’agraïment del Govern Bielorús per la tasca que realitzem per part de la Direcció d’Ajuda Humanitària del President de Bielorrússia.
  • Octubre 2017: Diploma d’agraïment per parts del organitzadors per la nostra xerrada explicant la nostra tasca al Congrés Internacional d’Associacions d’Acollida d’Afectats per Txernòbil a Minsk.

També portem a terme una campanya de recollida de roba, joguines i llibres entre particulars i empreses.  Aquest aliments i roba, a part de repartir-la entre els menors acollits i les seves famílies, també s’ha donat a famílies de Collbató i de la comarca que ens ho han sol·licitat, arrel de problemes econòmics i socials que pateixen. Tota aquesta ajuda  la gestionem al Local Solidari cedit per la Fundació Rogent. Per aquesta altre tasca que realitzem hem rebut ajudes de la Generalitat i Diputació.

La base fonamental són els socis, famílies collbatonines que, sensibilitzades per la situació d’aquests menors i joves i l’entorn familiar, col·laboren, d’una manera o d’una altra, a la consecució d’aquests fins, podent ser soci col·laborador o soci acollidor, sent aquest últim requisit indispensable per ser persona acollidora.

DONAR VIDA. Així de senzill. L’únic que fem amb el Programa de sanejament mitjançant l’acollida temporal dels nens i joves, és tornar-los la vida que la irracionalitat humana vol llevar-los. Tot el seu entorn està contaminat: el que mengen, el que beuen, el que respiren. Tot els està matant a poc a poc. Però com una mare ens va dir en una ocasió en una de les seves cartes: “sabem que el que mengem ens està matant, però la radioactivitat no fa mal i la fam si ho fa”.

L’objectiu final a més de millorar la salut dels nens i joves acollits és acompanyar-los a que tinguin l’oportunitat de viure en un futur en una zona Neta de Radioactivitat.

Aconseguir-ho es gràcies a tota la tasca que és fa amb ells i les seves famílies.